Skupina za raziskave fuzijskih materialov iz Instituta “Jožef Stefan” dobitnica prve nagrade za inovacije SOFT 2024

Zmagovalci SOFT 2024 nagrade za inovacije s predstavnikoma EU komisije in predstavnikom DCU Dublin. Foto: Tamás Szabolics, EUROfusion

Med 22. in 27. septembrom je v Dublinu na Irskem potekal 33. Simpozij o fuzijskih tehnologijah, SOFT 2024, tekom katerega so podelili nagrade za inovacije na področju fuzije, SOFT Innovation Prize, za leto 2024. Prvič v zgodovini so nagrado prejeli slovenski raziskovalci. Raziskovalci skupine za raziskave fuzijskih materialov iz Odseka za nanostrukturne materiale, Institut “Jožef Stefan” so bili nagrajeni za razvoj materialov za toplotno najbolj obremenjeni del bodočih fuzijskih reaktorjev, diverter.

Zmagovalce je na SOFT2024 v Dublinu razglasila Joanna Drake, namestnica generalnega direktorja direktorata za Raziskave in Inovacije pri Evropski komisiji:

1. nagrada (50.000 €): Petra Jenuš, Institut “Jožef Stefan”, Slovenija

Za razvoj kompozita volframa ojačanega z divolframovim karbidom, ki je idealen za uporabo v diverterju reaktorja DEMO.

2. nagrada (30.000 €): Alexander Feichtmayer, Max Planck Institute for Plasma Physics, Nemčija

Za novo napravo, ki omogoča testiranje fuzijskih materialov v realnem času v simuliranih pogojih delovanja reaktorja.

3. nagrada (20.000 €): Stephane Gazzotti, CEA IRFM, MATISEC, Francija

Za izdelavo prezračevane zaščitne obleke s pomočjo tehnologije razširjene navidezne resničnosti za uporabo v radioaktivnem okolju.

Nagrade, ki jih financira program EU za raziskave in usposabljanje Euratom, se podeljujejo za prelomne projekte, ki pospešujejo raziskave fuzije in spodbujajo sodelovanje med raziskovalci in industrijo. Iliana Ivanova, komisarka za Inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade pri Evropski komisiji, je izpostavila vlogo znanstvene ustvarjalnosti pri pospeševanju fuzijske tehnologije in poudarila njen vpliv na čisto in zanesljivo energijo za prihodnje generacije.